Publicat de: Messa | Octombrie 5, 2008

Cold Turkey sau metoda vointei de a te lasa de fumat

Da, „curcan rece„. Una dintre metodele prin care unele persoane reusesc sa se lase de fumat. Expresia originala din engleza, „cold turkey„, este intraductibila din punctul de vedere al sensului iar traducerea este „curcan rece”.

Expresia se refera la a renunta la fumat dintr-o data, fara ajutor, fara medicamente, fara guma de mestecat cu nicotina sau plasturi. Provenienta exacta a expresiei nu este foarte clara, speculandu-se pe marginea unei posibile comparatii intre simptomele sevrajului experimentat de catre o persoana care renunta la o dependenta si corpul unui curcan destinat gatitului: rece, cu „piele de gaina”, umed si palid. Sigur este insa ca expresia este argotica si este atestata inca din anul 1910, cand sensul ei era strict acela de „fara preparare/pregatire„, fara a avea insa legatura cu procesul prin care o persoana lupta cu dependenta fata de o anumita substanta. De fapt, expresia era legata numai de domeniul culinar. Conotatia referitoare la simptomele de sevraj a aparut mai tarziu, in 1922.

Cei care folosesc aceasta metoda povestesc ca s-au lasat de fumat „pur si simplu”, „dintr-o data”, ca s-au „lasat si gata” si, pentru fumatorul care ar vrea sa se lase de fumat si a incercat de cateva ori fara succes procedura totul pare aproape miraculos, dar si incredibil. Cand ii auzim pe altii povestind cu nonsalanta despre cum au reusit ceva ce noua ni se pare absolut imposibil sau cel putin foarte dificil de obtinut, avem doua posibilitati – ori ne gandim ca daca ceilalti au fost in stare, am putea sa reusim si noi, ori abandonam ideea gandindu-ne ca in mod cert nu putem avea atata vointa pentru a reusi.

Citeste mai departe >>>

Anunțuri

Responses

  1. si eu am reusit

  2. incercati metoda Allen Carr

  3. Trebuie sa scriu si despre Allen Carr!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: